Andere kijk

Een andere kijk op zaken, een nieuw perspectief, een frisse blik of hoe u het ook wilt noemen is geld waard. Misschien had u het nog nooit zo bekeken, nog nooit met de bril van een ondernemer naar uw talent gekeken, maar uw kijk op dingen kan de eye-opener zijn waar iemand op zit te wachten. Jammer genoeg is de kans klein dat het juiste perspectief het juiste probleem vindt en andersom. Want waar vindt u de problemen, en waar vindt het probleem u?

Een platform dat deze vraag probeert op te lossen is Battle of Concepts. Op deze site kunt u uw ideeën aandragen en er een behoorlijke prijs mee winnen. Ik zei al dat uw kijk geld waard is en ik heb woord gehouden. Natuurlijk heeft u te maken met een stevig aantal mededingers. Hierdoor wordt het Olympisch credo van meedoen is belangrijker dan winnen een passende lijfspreuk voor het concept. Desalniettemin is het misschien toch de moeite waard.

De meeste prijsvragen bij Battle of Concepts kunnen beantwoord worden met ‘door ze geld te geven.’ Hoe zorg je dat meer mannen een baan in de zorg nemen? Door ze geld te geven. Hoe zorg je dat jongeren meer gaan nadenken over een uitvaartverzekering? Door ze geld te geven. Hoe kunnen we mensen naar de stembussen trekken? Door ze geld te geven. Voor wat hoort wat, toch?

Akkoord, deze kijk is misschien te simpel. Geef ik de vragen echter serieuze aandacht dan vraag ik me af waarom de vraagsteller er voor kiest om het specifiek over mannen te hebben. Waarom de hele groep potentiëlen opdelen in een verouderde dichotomie als mannen en vrouwen? Mannen zijn toch al bijna overbodig. Ik vraag me af waarom uitvaartverzekeraars überhaupt nog bestaan en of het probleem niet eerder daarin gelegen is. Hetzelfde vraag ik me af over de stembussen? Waarom bestaan die nog in een tijd met internet en digID’s?

Het moge duidelijk zijn, voor een filosoof heeft het geen zin om mee te doen, ze stellen altijd de verkeerde vragen.