Beslissen

In welke rol u zich ook bevindt, het nemen van een beslissing is niet altijd even makkelijk. Of u nu politicus, beleidsmaker, manager of opvoeder bent, u krijgt te maken met tal van factoren die het onmogelijk maken met zekerheid te zeggen hoe beslissingen uit zullen pakken. Tel daar de grote belangen bij op en u heeft uw dilemma’s, trilemma’s en vierkoppige monsters die u uit uw slaap houden. De politicus vraagt zich af of de bezuinigingen echt goed zullen uitwerken, de beleidsmaker of zijn plan vrede in de wijk zal brengen, de manager of er echt een markt is voor zijn idee en de opvoeder of zijn aanpak het kind niet van hem verwijdert.

Zou het niet fijn zijn als de juiste beslissing niet bestond? Dat wat u ook besluit dat het altijd goed is. Zodra u beseft dat niets zeker is, dan weet u dat kennis bijvoorbeeld niet het fundament kan zijn om beslissingen op te funderen, kennis is relatief. Daar is iets anders voor nodig. Maar wat? Gisteren zag ik het nieuwe boek van Berthold Gunster ‘Huh?!’ en hij heeft het over omdenken: de regels loslaten, nieuwe perspectieven loslaten en het probleem laten kantelen in een mogelijkheid. Dat heeft alles te maken met het nemen van beslissingen. Ik neem overigens mijn hoed diep af voor iemand die de filosofie op zo een formidabele wijze weet in te zetten voor de praktijk. Want filosofie is het en tot zijn klantenkring behoren al aardig wat organisaties.

Eén van de regels die u bij het nemen van een beslissing zou kunnen loslaten is de regel dat er een goede beslissing bestaat. Ja, maar hoe leg ik de beslissing dan uit, zult u zeggen. En dat is juist waar het om draait: u moet de beslissing uit kunnen leggen. Of kan deze regel ook losgelaten worden? Dan hoeft u niets meer uit te leggen, kunt u gewoon doen en dicteren wat u denkt dat moet. U zou uw eigen dictatuurtje hebben gecreëerd. Laten we toch aannemen dat die regel van het uitleggen niet opzij geschoven kan worden, dan nog is uw dictatuur redelijk veilig. Vraagt u maar eens naar bewijs voor alle tegenwerpingen op uw ideeën. En aangezien dat bewijs alles behalve zeker zal zijn, kunt u alsnog uw gang gaan. Heerlijk toch? Een manager, of welke beslisser dan ook, die klaagt het moeilijk te hebben zou eens een filosofisch consult moeten aanvragen.