Calculerende burgers

Het Nederlands elftal verzamelde met het grote aantal overtredingen in de finale tegen Spanje niet alleen veel gele kaarten, maar ook veel kritiek. De karatetrap van De Jong zegt denk ik alles. Deze speelstijl zou niet alleen het voetbal onwaardig zijn, maar vooral het Nederlands voetbal. Het Nederlandse voetbal heeft de wereld altijd iets moois gebracht en het zou het team hebben gesierd om met prachtig voetbal de finale te hebben verloren, aldus de kritieken.

Maar was het echt de sport onwaardig? De spelers hebben zich aan de regels gehouden en de regels stellen duidelijk dat bepaalde overtredingen een gele kaart opleveren. Je kunt er dus als speler voor kiezen om die overtreding te maken zonder dat je ophoudt met voetballen. Het zou anders zijn wanneer de spelers in plaats van te voetballen zouden gaan handballen met de bal, een keu mee zouden brengen of zouden proberen te scoren door de bal over de achterlijn te werken. In het eerste geval zouden ze meer bezig zijn met handbal en in het derde geval meer met rugby.

En was het echt het Nederlandse voetbal onwaardig? Als er toch ergens calculerende burgers rondlopen dan is het toch wel in Nederland. Alles wordt in een kosten-batenanalyse gestopt en de meest voordelige keuze wordt gedaan. Kwestie van optellen en aftrekken. Nee, ik denk dat de wedstrijd een keurige afspiegeling was van wat Nederland is. Een land waarin het doel de middelen heiligt en niet een land waar men binnen de regels er nog iets moois van probeert te maken.