DCD Daily

Berdien promoveert op de DCD Daily. Berdien is iemand van vroeger, de DCD Daily een test om te bepalen of een kind een ontwikkelingsstoornis heeft en promoveren iets waar ik nooit aan zou beginnen. Jezelf vier jaar lang opsluiten in een hokje met alleen maar artikelen, boeken en je computer. Waarvoor vraag ik me dan af? Zodat er straks nog een groep kinderen in een ontwikkelingskeurslijf kan worden gedrukt? De kinderen moeten in de test van Berdien allerlei huis-tuin-en-keukendingen doen: veters strikken – het veterstrikdiploma bemachtigen kostte mij twee (!) jaar, een broodje smeren en een jas aantrekken. En val je als kind buiten de norm, dan ben je niet normaal en kun je hulp krijgen zodat je weer in het keurslijf past. Voor trage mensen is nu eenmaal geen plek in deze maatschappij.

Nee, daar zou ik nooit aan beginnen. Totdat ik mijn vriendin leerde kennen en dan bedoel ik echt leren kennen in de zin van samen wonen, samen wandelen, samen fietsen, samen op vakantie en zo voort. Allemachtig wat heeft zij veel tijd nodig om startklaar te geraken. Op de woorden ‘ga je mee?’ volgt een waslijst aan handelingen. Schoenen aantrekken, nee eerst sokken aantrekken, oh nee niet die schoenen, dus ook niet die sokken, jas aantrekken, maar niet vast doen, want eerst naar het toilet, handen wassen, handen afdrogen, maar niet te hard want dat is niet goed voor de huid, in de spiegel kijken, concluderen dat het weer niets is, concluderen dat je er beter af had kunnen blijven, toch maar gaan en vol trots ‘KLAAR’ roepen om buiten vast te stellen dat die schoenen toch te warm zijn, die jas te koud, je sleutels nog binnen liggen net als je geld en mobiel.

Sindsdien juich ik Berdiens promotieonderzoek van harte toe. Deze ellende zal de mannen van de toekomst bespaard blijven. Elk meisje is dan tijdig getest op fabricagefouten en daar zo nodig voor behandeld. Het is helaas te laat voor mijn vriendin.