Schoonheid

De schoonheid van de vrouw. Daar is al menig woord over geschreven en daar laat ik het graag bij. Wel moet ik bekennen nu pas echt te begrijpen wat al die dichters en schrijvers bedoelen. Neem het bekende bijbelse Hooglied dat een haast oneindig loflied afsteekt over al het moois dat het vrouwelijke rijk is. Dergelijke teksten achtte ik altijd te zijn ontsproten aan de geest van een verliefde. Járen ben ik verliefd geweest. De eerste vier jaren van de middelbare school op Marije en de laatste twee op Francisca en in die tijd, en alleen in die tijd want sedertdien vind ik mezelf verliezen in verliefdheid op zijn zachtst gezegd onrendabel, had ik wel duizenden van die lofdichten willen schrijven. Nu begrijp ik dat je niet verliefd hoeft te zijn om verrukt te raken van hun schoonheid. Dankzij Photoshop.

Mijn ontwikkeling als fotograaf ging erg langzaam. Al vanaf jongs af aan experimenteerde ik: onweer fotograferen, mensen portretteren, voetbalacties vastleggen en ook op macrofotografie was ik verzot. Altijd vol verwachting haalde ik de ontwikkelde foto’s op om net zo vaak bitter teleurgesteld te zijn over het resultaat. Fletse kleuren, contrastloze foto’s, nietszeggende blikken, weinig details of gewoon domweg slecht scherpgesteld en ontbrekende lijnen in de compositie. Met mijn digitale Nikon en prime lens is het niet anders, alleen hoef ik niet zo lang te wachten op de teleurstelling.

Niet zo heel lang geleden kwam ik er achter dat een aansprekende foto niet alleen gemaakt wordt achter de camera, maar ook, en misschien wel vooral, achter de computer. Geduld en toewijding helpen enorm om een mooie plaat te voorschijn te halen uit de brei van pixels die de camera aanlevert. Zo kan met een paar eenvoudige ingrepen de huid van een model perzikjezacht worden gemaakt. Daartoe ga ik voorzichtig met een fijn penseel langs de contouren van het gezicht en dat, dat is als de lentezon die langs je wang streelt, de avondzon die door je haren schijnt, de ochtendzon die je schoonheid weer tevoorschijn haalt. Onverwacht sensueel! Nu ik dit geschreven heb, waag ik me niet langer aan het fotograferen van onbekende vrouwen, maar het bewerken van dit zelfportret was helaas weinig sensueel.