Gedachtegoedmakelaar

Zoals een vastgoedmakelaar thuis is in de markt van woningen en panden, is de gedachtegoedmakelaar thuis in de markt van visies en denkbeelden. En net zoals een vastgoedmakelaar kan helpen wanneer vastgoed niet meer voldoet, zo helpt de gedachtegoedmakelaar iemand aan nieuwe perspectieven wanneer de huidige zijn versleten. Aangezien we leven in een wereld die sneller en sneller verandert, kan het niet anders dat die ook aan hevige slijtage onderhevig zijn. Ik zag het al helemaal voor me: Jasper Vos gedachtegoedmakelaar. Gesprekken met ondernemers over nieuwe visies om markten te veroveren, met beleidsmakers om out of the box te gaan en met mensen om eens anders naar het leven te kijken. Prikkelen, uitdagen en nieuwe paden ontdekken, mij lijkt het wel wat.

Het zal wel nooit een succes worden. Gedachtegoedmakelaardij is namelijk het moeilijkst te verkopen product. Eeuwen geleden schreef de filosoof Descartes al dat van alles wat mensen bezitten, verstand het best verdeeld is. Al was het maar omdat iedereen vindt dat hij of zij er genoeg van heeft gekregen. En kom dan maar eens met je product om mensen met hun gedachten, hun denken te helpen. Dat wordt lastig. En wanneer ben je toe aan nieuw gedachtegoed? Bij vastgoed merk je het aan een gebrek aan ruimte of functionaliteit, maar bij gedachtegoed? Misschien geldt wel hetzelfde. Gedachtegoed is versleten als het begint te knellen of als het niet meer functioneel is.

Functioneel gedachtegoed, dat begrip was nog niet op het web gepubliceerd volgens Google, is ook een mooie term en als er iets niet functioneel is, dan is het wel denken dat je geen hulp nodig hebt bij je denken. De gedachtegoedmakelaar is een getraind denker en kan op zijn tijd de nodige hulp verlenen. Op zijn tijd, hij hoeft natuurlijk niet altijd mee te denken. Heel veel kunnen we zelf, maar als het echt goed moet, schakelen we een professional in. Zelf een huis bouwen doen de meesten ook niet. De gedachtegoedmakelaar is die professional die helpt om gedachten te ontwikkelen, te ordenen en met elkaar te verbinden. En als gedachten bij elkaar komen, dan kunnen de mooiste dingen gebeuren. Van ontdekking tot patent en van succes tot geluk.

Ik geef gelijk toe dat mijn pessimisme over het slagen van dit idee weinig functioneel lijkt, maar misschien dat iemand me kan overtuigen dat het anders zit. Tot die tijd blijf ik denken dat het idee geen succes wordt. Dat scheelt mij een hoop werk en vanuit mijn perspectief is dat bijzonder functioneel.