Gelijk

Coen Simon schrijft in zijn laatste boekje “het verlangen naar de ├ęchtheid van jouw voorstelling van de wereld is een diepgevoelde behoefte die ieder mens zijn leven lang tot vragen over zijn bestaan dwingt.”* Vooral tot frustratie zou ik zeggen. Later misschien tot pogingen om wereldbeelden met elkaar te verzoenen en pas veel later, op rustige momenten, tot vragen over de eigen wereld. De eerste keer dat ik tot frustratie werd gedwongen meen ik mij nog goed te kunnen herinneren.

Het was de eerste keer dat ik zeker wist dat juf er naast zat. Juf had de klas opdracht gegeven om een zo lang mogelijke lijst van automerken te maken. Als er in die tijd iets was waar ik en mijn beste vriend alles van wisten, dan was het wel van automerken. Zonder enige moeite penden wij ons blaadje vol. In de lijst van merken stond bij ons ook de naam Jeep. Dat was volgens juf alleen geen merk, maar een type auto; zoals je van verschillende auto’s kunt zeggen dat het een terreinwagen is of een vrachtwagen. Verbolgen waren wij! Hoe kon juf dat nu zeggen? Zo zat de wereld toch niet in elkaar?

Het feit dat ik juist dit zo goed heb onthouden onderschrijft denk ik Simons stelling dat de wens voor een juist wereldbeeld inderdaad een diepgevoelde behoefte is. Het kan natuurlijk puur toeval zijn dat het gebeuren over de autonamen beter is beklijfd dan de duizenden andere gebeurtenissen. Het kan natuurlijk ook toeval zijn dat mijn blog Jaspers Wereld heet.

* pagina 199 van Zo begint iedere ziener. Een filosofische ontdekking van de wereld.