Geluksbudget

Verschillende gemeenten in de provincie Overijssel hebben een geluksbudget ingesteld. Dat is een budget waaruit eenmalige uitkeringen kunnen worden gedaan ten behoeve van minder bedeelden. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat die uitkeringen gebruikt worden voor de wekelijkse boodschappen en ook niet om iemand anders dan de ontvanger blij mee te maken. Het is bedoeld om de ontvanger uit zijn wereldje te helpen en de kans te geven om eens iets nieuws te proberen.

Voorbeelden zijn er genoeg te vinden op de bijbehorende site (link). Een voorbeeld is een meneer in rolstoel die met het geluksbudget een mooi fototoestel plus telelens kon aanschaffen. Dit materiƫle object betekende voor hem een breuk met het verleden. Hij kreeg een doel om naar buiten te gaan, maakte meer contact met mensen en genoot van het fotograferen.

Natuurlijk krijgt een dergelijk project aandacht van de media en natuurlijk sleept de media een expert voor de camera om hier zijn of haar visie op te geven. Zo gebeurde het ook met het geluksbudget en een economisch psycholoog liet zijn licht op de zaak schijnen. Deze wetenschapper wist het geluksbudget even weer terug op aarde te zetten. Het verstrekken van geld heeft slechts een zeer tijdelijk effect en het geld kon dan ook beter besteed worden.

Gelukkig hebben mensen in een democratie al het recht om wetenschappelijk bewijs naast zich neer te leggen, hun neus er voor op te halen. Ik hoop dan ook dat wethouder Schouten dit doet. Straks moet hij nog bewijzen dat het werkt en de deelnemende mensen uitvoerig ondervragen met behulp van vragenlijsten of fysieke onderzoeken. Dat zou het effect natuurlijk gelijk teniet doen.