Het leven is zinloos

Nergens vindt de mens een hoger doel, een diepere betekenis, of hoe hij de zin van het leven noemt. Hij staat niet meer in het middelpunt van het heelal, niet langer aan de top van de schepping en nauwelijks nog aan het roer van zichzelf. Alles kan gerelativeerd worden. Zijn werk, zijn geld, zijn geluk en prestaties. Wat maakt het allemaal uit? Niets. Is dit het nu vraagt hij zich af. Ja, dit is het en het wordt alleen nog maar erger. Hoe geeft hij zijn leven dan nog zin in een zinloze, absurde wereld. Dat is de vraag waar het om draait.

Dat gold voor mij tenminste. Gaandeweg mijn omzwervingen in academia werd me steeds duidelijker dat de zekerheden waar ik mee opgegroeid was, niet langer voldeden. Ik had de stoelpoten onder mezelf vandaan geknaagd en was in een vrije val geraakt. Het heeft even geduurd voordat ik nieuwe fundamenten had gevonden, en zo vertrouwd als het leven ooit voelde is het nooit meer geworden, maar het heeft in ieder geval de inspiratie opgeleverd voor het project ´het leven is zinloos´. Een project waarin ik vertel over hoe het leven zinloos is geworden. Ik hoop dat anderen er baat bij hebben of anders kunnen genieten van het design van B2Design.

Het project vindt u op http://www.hetleveniszinloos.nl/nl/intro/. In 2012 is het project geselecteerd door de Koninklijke Bibliotheek om opgenomen te worden in hun webarchief. Op die manier wordt de gehele website voor latere generaties bewaard.