Hoger opgeleiden

Het begrip hoger opgeleiden is op zich geen raar woord. Er zijn verschillende opleidingen in de wereld en om daar enige ordening in aan te brengen is het handig om voor verschillende soorten een verschillende naam te hebben. Zo zijn er lagere, middelbare en hogere opleidingen. Die benamingen zijn echter wat ongelukkig. Ze suggereren namelijk dat er ook een verschil in waarde is. Een hogere opleiding is meer waard en is beter.

Die suggestie ontstaat doordat er veel woorden zijn die in de loop der tijd een connotatie hebben gekregen. De woorden hoger en lager zijn daar een voorbeeld van. Hoe hoger, hoe beter. Denk aan sportwedstrijden, ook daar gaat het om de eerste plaats. Denk aan carrières, ook daar gaat het om de hogere posities in een organisatie. Denk aan bergbeklimmers, hoe hoger de berg hoe groter de uitdaging. Een ander woordpaar is donker en lichter waarbij lichter positiever klinkt dan donker.

Of is het geen suggestie? Is een hogere opleiding echt beter? Ik denk het niet. De redenen daarvoor laten zich gemakkelijk raden. Waar ik voor zou willen pleiten is om de nu gebruikelijke termen te vervangen. Dus geen lager en hoger opgeleiden meer, maar bijvoorbeeld praktisch en theoretisch opgeleiden. Of gewoon beroeps- en wetenschappelijk onderwijs. Zo kan een ieder zijn waardigheid wat makkelijker behouden.