Holte

“Ik wil de emotie die een verhaal oproept overbrengen, zonder het verhaal letterlijk te vertellen – dat is namelijk saai.” Francis Bacon

Daar sta je. Elke maandagochtend weer. Alleen. Omringd door vier wanden en het prijzige etenswaar heb je net genoeg ruimte om een halve stap te zetten. Reizigers dienen zich aan bij de doorzichtige wand met uitsparing en spreken hun wensen jouw kant op. De talige uitdrukkingen hoef je niet te begrijpen, je hebt als in een Chinese Kamer geleerd de juiste responsen te geven. Beheerst grijp je naar de repen, koeken en dranken. Routineus haal je de waren langs de scanner en als vanzelf zoeken je ogen de ogen van de ander wanneer je het voedsel aanreikt. Zou de ander ook zo schrikken wanneer zijn blik de jouwe kruist?

Je huisje staat als een eiland in een stroom van reizigers. Het splijt de stroom in tweeën. Links en rechts passeren dichte drommen mensen. Zij kijken vooruit, staan op tijd, hebben geen tijd en in zekere zin zijn ze de tijd: de tijd die aan jou voorbij gaat. Het lijkt je niet te deren. Je gezicht verraadt althans niets. Helemaal niets. Het is een lege blik die de wereld in kijkt. Een blik in een gezicht dat gedragen wordt door een lijf dat daar toevallig lijkt te staan.

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.