Lift

Geachte gemeenteraad van Groningen,

Gefeliciteerd met het wijze besluit om een lift te plaatsen bij het dak van het informatiecentrum op de Groningse Grote Markt. Nu kan iedereen die minder valide is ook genieten van het uitzicht op de sloopwerkzaamheden. Het zou van de gekke zijn als die mensen niet mogen genieten van de sloopwerkzaamheden waar je vanaf het balkon zulks een mooi uitzicht over hebt. Iedereen is gelijk en iedereen hoort erbij. Dat het zo’n 15.000 euro per meter elevatie kost dat zij dan maar zo. Aan idealen kun je moeilijk een prijskaartje hangen!

Toch, en met alle respect voor het nogmaals wijze besluit dat jullie hebben genomen, zit het me niet lekker. Mijn opa zou namelijk ook dolgraag een kijkje willen nemen bij de sloopwerkzaamheden, maar ook met een lift bij het centrum zal hij nooit boven geraken. En dat doet mij zeer. Waarom de rest wel en hij niet? Als er iemand recht op heeft dan is het wel mijn opa die zijn leven lang hard gewerkt heeft. Een groot deel van zijn werkzame jaren werkte hij in de sloop en hij heeft het er altijd over hoe graag hij die wand van de Grote Markt, waar ooit het gruwelijke Scholtenshuis stond, eens met de grond gelijk zou willen maken.

Nu de sloop eindelijk zijn aanvang heeft genomen, kan hij er niet bij zijn omdat hij in het ziekenhuis ligt. Verbonden aan allerlei apparaten, wachtend op nog een paar ingrepen wordt het moeilijk om even de bus te pakken naar het centrum. Dat zal helaas niet gaan. Daarom zou ik u, leden van de gemeenteraad, heel graag willen vragen voor een oplossing. Als ik een voorstel mag doen, dan deel ik graag mijn idee. Zou het niet fantastisch zijn voor mijn opa, en de ongetwijfeld vele anderen die niet minder zitten te wachten op een oplossing voor dit monstrum, als er een intensive-care-kabelbaan kwam van het ziekenhuis naar de Grote Markt! Een gondel waar je opa met bed en apparatuur en al in kunt rijden die hem dan hoog over de straten en daken van Groningen naar de Grote Markt brengt.

Helaas spreek ik alleen namens mijn opa. Ik hoop toch dat u het verzoek net zo serieus neemt alsof het kwam van de Bond van Bedlegerigen, want ik weet zeker dat zij het roerend met mij eens zouden zijn. Neemt u het zo, dan weet ik zeker dat u uw uiterste best zult doen om ook deze vorm van discriminatie de wereld uit te helpen en dat opa spoedig hoog boven de stad zweeft.

Hoogachtend,

een kleinzoon