Mening

Ik heb een hekel aan mensen met een mening. Het is denk ik goed wanneer ik gelijk toelicht wat ik onder mensen met een mening versta anders… lijkt het zo´n ongenuanceerde mening. Ik heb het over mensen die overal een mening hebben over hebben. De voorkeur gaat vaak uit naar politieke onderwerpen, vooral partijpolitieke aangelegenheden, en anders doen actuele onderwerpen het ook altijd goed. Ze lezen de kranten, houden het nieuws bij en gaan er prat op overal iets over te kunnen zeggen. Sukkelaars. Of om in termen van een collegafilosoof te spreken toen hij een academicus met een sjaal van een voetbalclub zag, wat een stomme wezens.

Zeg nu zelf, wat een willekeurige Nederlander vindt van iets dat honderden kilometers verderop plaatsvindt, gaat daar toch echt niets aan veranderen? Zijn mening over het voedselprobleem in Afrika? Irrelevant. Zijn mening over de invasie van Bush? Irrelevant. Zijn mening over de schietpartijen in de vastgoedwereld? Irrelevant. Ga het vooral ook niet in een blog opschrijven zou ik zeggen.

De wereld mag dan een dorp zijn geworden wat de informatiestromen betreft, als het gaat om de reikwijdte van onze acties is ze nog bijna net zo groot als vroeger. Meningen tellen pas als je ze een gevolg kunt geven en meestal kun je dat gevolg alleen geven vanuit de maatschappelijke positie die je bekleedt. Je werk als ambtenaar bijvoorbeeld, op het gebied van onderwijs maakt dat jouw meningen iets aan de werkelijkheid veranderen. Je werk als lid van een raad van toezicht van een zorginstelling kan de zorg een beetje beter maken, als je jezelf tenminste hebt weten te beperken tot het aantal commissariaten dat je aankunt. Op welke plekken kun jij de wereld ietsje beter maken?

Mijn mening is dan ook dat het beter zou zijn wanneer de man met een mening zijn tijd besteedt aan zaken die in zijn directe omgeving plaatsvinden en daar probeert de wereld een beetje mooier te maken. Natuurlijk dienen we de politiek bij te houden, daar staat en valt onze democratie immers mee. We hoeven echter maar eens in de vier jaar onze stem te laten gelden en geholpen door instrumenten als de stemwijzer hoeft dit nog maar weinig tijd te kosten. Laten we daar dan gebruik van maken en onze tijd nuttig besteden.

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.