Opener

Af en toe gooit het leven je geen bieropener toe, maar een eye opener. Tijdens een les achter het befaamde orgel van de Martinikerk te Groningen werd mij een toegeworpen. “Zo moet je spelen!” riep mijn docent in verwondering uit. Voordat ik het stuk ging spelen had ik net besloten niet langer mijn best te doen. Gewoon de noten raken en klaar er mee. Bleek dat de manier te zijn om eindelijk eens een klein beetje lof te oogsten. Alleen wel tegen een prijs. Om zo te kunnen spelen moest ik mijzelf reduceren tot een mechaniek. Daar wil ik niet mee zeggen dat de muziek mechanisch werd, maar als mechaniek kon ik er minder van genieten. De loopjes, de dissonanten en de ontwikkelingen die eerder mijn cerebrale genotscentrum stimuleerden werden weggedrukt door de aandacht voor vingerzetting, timing en attaque.

 

Dat je een koele kikker moet blijven om ergens goed in te worden is me sindsdien vaker duidelijk geworden. Bij het spelen van Call of Duty bijvoorbeeld. De strategie om te overleven in het geweld dat voortdurend op je af komt, is koel blijven. Zodra je ongecontroleerd reageert op bedreigingen, ben je er geweest. Ook hier is het kiezen tussen goed worden of opgaan in het verhaal. Voor relaties geldt hetzelfde zou ik haast willen zeggen. Hoe minder je daar in opgaat, hoe beter de relatie. Alleen, is het niet het hele idee van een relatie dat je in elkaar opgaat? Blijkbaar gaat goed worden soms toch samen met genieten. Hoe zit het dan met kunst? Kun je pas een goede kunstenaar zijn als je je passie opgeeft?

 

Hoe dan ook, ergens goed in worden zal mij nooit lukken. Dat is per definitie uitgesloten omdat ik liever geniet. Misschien had ik dan ook beter in de Romantiek geboren kunnen worden aangezien het tegenwoordig vooral om de talenten, de high potentials draait. Natuurlijk, leuk komt later: eerst hard oefenen en dan komt het genieten later wel als alle technische zaken automatisch gaan. Oefenen betekent alleen wel dat je het leuke uitstelt en waarom zou iemand dat doen? Zoals gezegd geniet ik liever en als ik geniet, geniet ik dubbel want genieten doe ik slecht, erg slecht.

 

geschreven voor dumpjekunst.nl