Oudejaarslot

Het hele jaar kijk ik uit naar de oudejaarsloterij. Elk jaar koop ik een oudejaarslot en elk jaar weet ik zeker dat ik zal winnen. De jackpot, miljoenen euro’s, maar vooral een ander leven. Niet langer de sleur opgelegd door de grenzen van mijn geld. Niet langer de betekenisloze onbekende. Nee, dan wordt het leven pas interessant.

Klik hier voor de videocolumn

Maar eigenlijk heb ik al verloren. Zelfs als ik de jackpot win, heb ik diep verloren. Het kopen van een lot is niets anders dan de bevestiging dat ik mijn leven niets waard vind. Dat mogen anderen gerust zeggen, ieder zijn eigen standaarden, maar als ik het zelf ga zeggen. Hoe waardig ga ik dan nog door het leven? Wat kan ik dan nog meer verliezen?

In de sigarenwinkel, waar anders koopt men zijn loten, staan de mensen rijen dik. Ik neem ze op met het zojuist verworven inzicht en laat niemand, niemand ooit nog beweren dat Nederlanders gelukkig zijn! Met z’n duizenden tegelijk verdringen ze zich voor hun Jodenster, hun brevet van onkunde en ongeluk. De onkunde om het leven waardig te dragen en te maken tot iets, voor mij part een kunstwerk.

Schielijk wordt het glimmende papiertje weggefrommeld om pas weer te voorschijn te komen als het veilig is. Na de trekking, in de kring van bekenden, geliefden of alleen, laat men er weer licht op vallen om de enigmatische getallen één voor één te vergelijken. De meesten winnen weinig tot niets. Laat het een schrale troost zijn te weten dat u al had verloren. Meer dan u weet.

Oh, en de jackpot wint u niet, die win ik dit jaar.