Ouder

Ouder worden in Groningen kan straks niet meer. Volgens mij moeten we allemaal verhuizen, naar de randstad bijvoorbeeld. Ga maar na, we hebben hier in Groningen te maken met een aantal zaken die het ouder worden hier in de weg staan. Om te beginnen de leegloop. Mensen vinden hier geen werk en vertrekken om ergens anders een bestaan op te bouwen. Ook is er sprake van ontgroening. Er worden minder kinderen geboren en wat de leegloop betreft, het zijn vooral de jongeren die wegtrekken naar elders. De ontgroening gaat dus dubbel zo snel. Dan is er nog de vergrijzing. Het aantal ouderen ten opzichte van jongeren neemt behoorlijk toe. Voor elke tien ouderen zijn er straks vijf joneren. Tot slot is er de individualisering. Mensen kijken niet meer vanzelf naar de ander en ouder worden, hoe graag we het misschien zouden willen, kunnen we niet alleen.

Er is straks dus te weinig personeel voor de thuiszorg en de tehuizen. Die zijn weggetrokken of zelfs nooit geboren. Maar dan huren we toch mensen? Gewoon een flinke cheque uitschrijven en het komt heus wel goed. Van welk geld vraag ik dan? Het Groninger gas is straks op en denkt u dat Den Haag dan ook nog maar iets betaalt voor het noorden? Subsidies van de Europese Unie zouden een goede optie kunnen zijn als de EU dan nog bestaat, maar wie worstelt zich door de multomappen voor een subsidie-aanvraag?

Natuurlijk heb ik iets overdreven en kan ik ook niet in de toekomst kijken. Toch denk ik dat er een kern van waarheid in zit en die is: ouder worden in Groningen is niet iets vanzelfsprekends. De vraag is dus: hoe gaan we dat doen?