Potter

Afgelopen weekeinde schoof ik aan bij een voorstelling van de laatste verfilming van Harry Potter.  Tegen beter weten in. Het is niet om het publiek dat ik dat zeg, begrijpt u mij niet verkeerd. Bioscoopzalen betreed ik namelijk altijd ruim nadat de voorstelling is begonnen. Op die manier blijf ik uit de greep van miljoenenspenderende multinationals die mij middels hun reclames proberen te verleiden en hoef ik niet te aanschouwen in welk een feeëriek en juveniel kostuum mijn volwassen medemens de Potter-fan zich heeft gestoken. Nee, ik zeg het om iets heel anders.

Tot dusver heb ik alle Potterfilms gezien en steeds heb ik dezelfde ervaring. Die ervaring noem ik de Joodse Christuservaring. Dat zal ik uitleggen. Het Joodse volk, zo vertelt de bijbel, had hoge verwachtingen van de nieuwe koning der Joden. Het land werd bezet door de Romeinen en aan die toestand zou met de komst van de Verlosser spoedig een einde komen. Gesteund door zijn vader kon dat immers niet meer moeite zijn dan zeg, bijvoorbeeld, het uitlekken van staatsgeheimen. Christus had echter een heel ander idee met zijn koningschap. Een idee waarin de Romeinen eigenlijk helemaal geen plek hadden. Dat viel dus tegen voor het Joodse volk.

De Potterfilms vallen mij dus altijd een beetje tegen. Harry is een kundig tovenaar, maar ook weer niet de grote held die alles in zijn eentje oplost met een verbluffende spreuk. Toch ga ik elke keer weer naar de nieuwe verfilming. Waarom? Men zou het hoop kunnen noemen. Hoop op het moment waarop Harry zich ontpopt tot die meestertovenaar. Ik noemde al dat dit hoop tegen beter weten in is. Harry heeft in de films zijn ware aard al laten zien en daar zal ik het mee moeten doen.

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.