Reizen

Waarom ga jij geen reis maken? Dan zie je de zaken in een nieuw perspectief, dan kun je de zaken beter relativeren. Zelf was ze op een reis naar Zuid Amerika geweest en dat had haar de zaken blijkbaar anders doen zien. Maar om een filosoof het advies te geven een reis te maken zodat hij de zaken beter kan relativeren!! De filosoof heeft al een reis achter de rug en wel de meest hachelijke reis van allemaal. Hij heeft de uithoeken van het bestaan bezocht en met een beetje geluk is hij weer veilig teruggekeerd.

Weer op zijn plek aanbeland overziet hij alles en verrast niets hem meer. Neen, gebrek aan relativeren is er niet, eerder een teveel. De filosoof leert namelijk om alle menselijke standpunten in haar context te beschouwen wat betekent dat de waarde van standpunten afhankelijk worden van de context en dus relatief worden. Voor zijn eigen leven is dat niet altijd even gemakkelijk en maar al te graag zou de filosoof zijn ziel verkopen aan een geloof, aan een rotsvast punt. Hij weet echter dat nu hij eenmaal van de boom der kennis heeft gegeten er geen weg terug is. Nooit kan hij zich meer overgeven aan de kinderlijke zekerheid die hij ooit bezat.

Nu reis ik wel, maar gewoon heel saai van mijn huis naar mijn werk. De ervaringen die ik daarmee opdoe helpen me al om te relativeren. Voor de duidelijkheid, het enige dat er nog te relativeren valt is het relativeren zelf. Neem nu dinsdag. Dinsdag reisde ik met een trein die tot in de gangpaden gevuld was met mensen die een dagje naar de Huishoudbeurs waren geweest. Nu weet ik niet of het jaloezie is, een vals medelijden of de confrontatie met de leegte zelf, maar de gezichten van sommigen maken mij in één klap melancholisch. In het bijzonder waren het de gelaatsuitdrukkingen van een drie generaties omspannend trio die mij gister velden. Geen spoor van besef: lege ogen die de wereld aankijken en enkel het nu zien. Tassen vol gevuld met chocolade en andere schatten, niet te relativeren schatten!

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.