Relaties

Een relatie beginnen is niet zo moeilijk, een relatie houden is de uitdaging. Net als andere zonen onthoud ik de dingen die vader zegt. Tot groot vermaak van medeleerlingen en een godsdienstleraar herhaalde ik eens zijn uitspraak over auto’s waar je toch ook eerst een proefrit mee maakt alvorens je tot de koop overgaat. Zijn stelling over relaties draag ik al lang met me mee. Het kleurde mijn wereld, bepaalde de uitdaging. Die uitdaging ben ik net als de filosoof des vaderlands René Gude meer dan eens aangegaan en inmiddels ben ik op andere gedachten gekomen.

Een relatie beginnen is inderdaad niet zo moeilijk. Er zijn zelfs Casanova Bootcamps om onbekwame mannen in te wijden in de edele kunst van het versieren. Het is het tweede stuk van de lijfspreuk waar ik mijn twijfels over heb. Elke relatie kun je namelijk net zo lang laten duren als je wilt, het hangt er maar net van af hoeveel je bereid bent te geven en te nemen. Mits je natuurlijk weet wat je moet geven en nemen, maar dat is een kennisprobleem.

Een relatie beëindigen is pas moeilijk. Daar ligt nog eens een uitdaging. Binnen een bondgenootschap van twee geliefden zijn er altijd wel problemen. Wie gaat wat geven en wie wat voor lief nemen? Maar problemen geven het leven wel een duidelijke richting want problemen zijn er om op te lossen. Ze zijn vaak concreet genoeg om te vertalen in duidelijke oplossingen waar je aan kunt werken. Stap je uit het verbond dan liggen er alleen maar kansen en die zijn lang niet zo dwingend als problemen. Kansen komen met duizenden tegelijk en er is geen directe noodzaak om ze te grijpen. Dat geeft veel onzekerheid, veel meer dan de problemen die al zo vertrouwd voelden. Dat maakt een relatie beëindigen vele malen moeilijker dan eentje houden.

Dat geldt voor mij tenminste. Ik geloof dat daar mijn uitdaging ligt, om de ander los te laten. Leven is loslaten zei iemand eens en dat klinkt wel haast net zo cynisch als ‘het leven is zinloos’. Toch zijn ze allebei waar, want niets blijft en de zin staat nergens geschreven. Wat wel blijft is facebook, e-mail en de telefoon. Ideale middelen om ons aan elkaar vast te klampen. Dat was in vaders tijd wel anders met één telefooncel in het dorp.