Staatsschuld

Geld maakt niet gelukkig. Geld is maar een middel. Geld is het slijk der aarde. En zo zijn er meer gezegdes waarbij geld er alles behalve goed van af komt. Maar is geld niet hetzelfde als vertrouwen?

Wanneer u bij de bakker staat, moet u er op vertrouwen dat u het brood meekrijgt als u wat klinkende munten op de toonbank legt. Natuurlijk, geld is een wettelijk betaalmiddel en de bakker zal het volgens de wet moeten accepteren als ruilmiddel, maar ook in wetten zullen we vertrouwen moeten hebben. Ik denk dat het duidelijk is dat het één groot spel van vertrouwen is.

Vertrouwen maakt niet gelukkig, vertrouwen is maar een middel en vertrouwen is het slijk der aarde. Afgezien van zeer calculerende burgers zal niemand deze laatste drie gezegdes onderstrepen. Vreemd dan dat geld in zo een kwaad daglicht staat.

Of zou geld vooral een nare smaak hebben voor mensen die schulden hebben? In dat geval zou de Nederlandse staat ondertussen een bloedhekel aan geld moeten hebben. De staatsschuld is gestegen tot ruim boven de 350 miljard euro (staatsschuldmeter). Voor de staatsschuld is het echter een uitkomst dat geld vertrouwen is. Want als het echt de spuigaten uitloopt, dan zetten we hem toch gewoon op weer op 0?

Nu niet gaan roepen dat het allemaal niet zo simpel is, dat filosofen inderdaad ver van de werkelijkheid af staan en dat er echt wel meer bij komt kijken. Na de oorlog kregen we het Tientje van Lieftinck. Dat tientje maakt duidelijk dat de werkelijkheid ook is wat je er van maakt!