Stapel geschorst

Professor Diederik Stapel is geschorst, wegens het mogelijk gebruik van vervalste gegevens. Dat verbaast mij niets. Tijdens de colleges liet hij zich een keer ontvallen dat professor Kunda, de auteur van het boek dat wij voor zijn cursus te lezen hadden, wel vier keer meer verdiende dan hij voor hetzelfde werk. Het is wat kort door de bocht om Diederik hierom te veroordelen, maar een eerste aanwijzing was het wel. Waar het hart vol van is, daar loopt de mond nu eenmaal van over. Dat inkomensverschil zat hem blijkbaar niet lekker.

Toch raar dat juist dat ene zinnetje mij zo is bijgebleven. Hoe hard ik ook probeer, van alle college-uren komt alleen dat zinnetje naar boven en een flard van een grap over Huub Stapel die wel of niet zijn broer zou zijn. De verklarende factor zal zijn dat inkomen, loopbaan en aanzien een belangrijke rol voor mij speelden in die tijd. Een goede plek op de sociale ladder was belangrijk voor me en leek me wel haalbaar. Tot niet zo lang daarvoor dacht ik altijd dat je met een bul op zak sowieso miljonair zou worden! Wist ik veel, ik kwam ook maar uit de klei.

Mijn ambitie was alleen een blinde ambitie want een ladder heb ik nooit uitgezocht. Diederik had zijn ladder geloof ik gekozen en wilde op niets lager dan de hoogste sport uitkomen. Jammer dat daar nu een einde aan lijkt te zijn gekomen. Niet omdat er nu niemand is die zijn werk voortzet, iedereen is te vervangen, maar omdat Diederik nu waarschijnlijk een andere ladder zal moeten uitzoeken en dat is vaak een hele klus. Of zijn er mensen die levensdoelen te over hebben? Diederik is er vast zo een en dat bederft de pret toch wel: denk je je lekker te kunnen verkneukelen aan een ander zijn val, heeft hij het toch nog beter dan jij.