Start

De filosofie van de start doet denken aan de onbewogen beweger van Aristoteles. Om de start van de wereld te verklaren bedacht Aristoteles dit als eerste oorzaak. Er moet immers ooit een eerste oorzaak zijn geweest. De onbewogen beweger zou u ook de onveroorzaakte oorzaak kunnen noemen, of de nooit gestarte starter. Maar wat startte de nooit gestarte starter?

Een vraag die eigenlijk niet te bevatten is. Alles start toch een keer? Uw leven, uw projecten, uw organisatie. Deze website is gestart in 2008. Voor 2008 was er geen Jaspers Wereld, in 2008 wel. Zo geformuleerd lijkt het alsof de site uit het niets is gekomen. En dat was nu net wat een onbewogen beweger zo onmogelijk maakte. Niets komt zomaar uit het niets.

Dat klopt, deze site is gestart met een idee. En dat idee gaat weer terug op een studie filosofie, wat weer teruggaat op een vwo diploma, wat weer teruggaat op een nieuwsgierige kindertijd enzovoort, enzovoort. En toch zeggen we dat de site is gestart in 2008. Waarom doen we dat?

Bent u al gestart, met wat dan ook? Zegt u ‘nee’, dan kan het daarbij blijven. Als u ‘ja’ zegt, dan laadt u verplichtingen op u. Heeft u een project gestart? Dan moet het slagen. Heeft u een bedrijf gestart? Dan moet het renderen. Hebt u een gezin gestart? Dan moet het… veel.

Alles wat start, wekt verwachtingen. Wat dat betreft had Aristoteles gelijk om een nooit gestarte starter te bedenken. Dat houdt de verwachtingen laag. Wilt u even geen verwachtingen wekken, zeg dan niet dat u gestart bent, zeg dat u er nog over nadenkt. Maar niet te lang, het leven heeft een start- én een eindpunt.