Stiltecoupé

Wanneer medereizigers converseren in de trein, hetzij met elkaar of met zij die die zich buiten de trein bevinden, dan stoort mij dat niet. Behalve als dat geschiedt in de stiltecoupé. Dan opeens stoor ik mij aan de verhalen die worden uitgewisseld terwijl ik niet in de stiltecoupé zit voor de stilte, ik beland er dikwijls per toeval. Sterker nog, ik verwacht niet eens meer dat het er stil is. In alle andere coupé’s zou ik ook wel een flard van elk verhaal hebben meegesnoept, maar in de stiltecoupé, nee, daar is het irritant.

En niet enkel irritant, zelfs moreel verwerpelijk en dat is toch bijzonder. Dat enkel het bestaan van een regel een handeling van een medereiziger die me normaal gesproken nooit zou storen maakt tot iets slechts. Dat betekent dus dat ik niet meer zelf kan bepalen wat goed of kwaad is in een bepaalde situatie. De regel die reeds bestond zorgt er immers al voor dat ik zaken op een bepaalde manier ervaar. En zoals zo vaak volgt het verstand het gevoel. Het is immers niet moeilijk om redelijke argumenten voor een gevoel te vinden.

Natuurlijk, ik zou mijn ergernis en oordeel kunnen proberen terug te schroeven omdat ik weet dat zij grotendeels door de aanwezigheid van die ene regel worden veroorzaakt. Het probleem daarmee is alleen dat ik geen anker heb (in de psychologie heet dit fenomeen anchoring) dat mij vertelt hoever ik terug moet schroeven. Ik neem het de ander dan ook niet langer kwalijk wanneer ik me stoor. Ik neem het die grote onpersoonlijke entiteit de NS kwalijk dat zij op ondoorzichtige wijze mij een regel heeft opgedrongen.

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.