Stoelpoten

De top drie van vragen is werkelijk maar het topje van de ijsberg aan alle mogelijke vragen. Alles is namelijk te bevragen. Van sommige vragen wens ik zo af en toe dat ik ze nooit gesteld had. Want met al die vragen heb ik de stoelpoten één voor één onder mijzelf vandaangezaagd. Wat is kennis? Onzekere kennis. Wat is een zelf? Een handig begrip, maar niet bestaand. Wat is de zin van het bestaan? Geen idee. Wat is goed? Lastig. Wat is kwaad? Nog veel lastiger. Waarom zou ik het goede doen? Boem! Ik heb geen poot meer over.

In de boeken van Joep Dohmen pleit de hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek vaak voor een terugkeer naar de zorg voor zichzelf. Deze zelfzorg zijn wij Westerse mensen in de laatste eeuw meer en meer uit het oog verloren. Tegenwoordig lijkt het alsof de mensen alleen nog maar op aarde zijn om de `rangen der gelukzaligen te versterken´ zoals Pascal Bruckner het verwoordt in `Gij zult gelukkig zijn!´. Geluk is verworden tot een gevoel dat te koop is waarmee ook het idee wordt bevestigd dat geluk een voortdurend gevoel is. Het streven naar geluk is in de plaats gekomen voor het streven om een goed mens te zijn.

Nu heb ik veel waardering voor de ideeën van Dohmen, maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen even overtuigd raakt van de noodzaak om aan zelfzorg te doen. Het argument dat een leven zonder zelfzorg niet meer is dan een aangesloten reeks van toevalligheden, oftewel een fragmentarisch leven, zou voor mij niet de eye-opener zijn die me zou doen besluiten om bewuster te leven. Daarvoor is het,  het idee van een fragmentarisch leven, te abstract en te indirect. Mensen gaan eerder over tot actie wanneer het resultaat van hun handelen direct en zichtbaar is, blijkt ook uit psychologische studies.

Zonder stoelpoten wordt de roep om een sterk argument alleen maar sterker. Het argument voor zelfzorg dient ten eerste de stoelpoten te vervangen en dient ook nog eens te concurreren met de massamedia die ons van alles en nog wat willen doen laten geloven. Het belang van imago, succes en rijkdom om er een paar te noemen. Dus waarom zelfzorg? Ik denk dat wanneer men uitgaat van het idee dat het leven waardevol is dat het antwoord niet gevonden kan worden. Het antwoord komt met de vraag ´waarom leven?´

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.