Topsalarissen

In Nederland zijn er mensen met topsalarissen. En gelukkig maar! De veelvuldig geplaatste overzichten in de media maken het overbodig om hier de feiten nog eens door te nemen. Met naam en toenaam worden de heren grootverdieners te kijk gezet, men zou bijna zeggen op het schavot gezet. Het gaat in de uitzonderlijkste gevallen om salarissen van enkele miljoenen per jaar.

Deze hoge salarissen raken een gevoelige snaar bij de meesten. Argumenten tegen zulke salarissen komen echter meestal niet verder dan de constatering dat het buiten alle proporties is of exhorbitante zelfverrijking. Ook de rhetorische vraag waarom iemand nu zoveel moet verdienen wordt ook veel gehoord.

Mijn standpunt is dat ik blij ben dat er mensen zijn die veel verdienen. Met al dat geld doen die mensen namelijk iets en het maakt mij daarbij niet uit of het geld naar een goed doel gaat of naar een luxe aankoop. Het feit is dat ze er dingen mee doen die niet mogelijk zouden zijn wanneer ze minder verdienden. Een paar voorbeelden: een exclusieve sportauto kopen, een ideële stichting oprichten en financieren, en investeren in startende ondernemingen.

De sportauto is niet alleen iets waar de eigenaar van geniet, ook passanten kunnen er van genieten. De stichting helpt op een zichtbare en direct manier en de onderneming was misschien niet opgericht zonder kapitaal. Het punt dat ik wil maken is dat de grootverdiener niet op zijn geld zit. Het geld wordt uitgegeven waardoor anderen er profijt van hebben. En doordat het gaat om veel geld is het ook mogelijk om exclusieve zaken te kopen zodat ambachten behouden blijven. Zou een hovenier niet graag een grote tuin met onbeperkte middelen willen ontwerpen? Jan modaal huurt hem niet in.

Als niemand veel meer mag verdienen dan, dan blijft de middelmatigheid over. Ik hoop dat ze blijven bestaan, de grootverdieners, al was het alleen maar om te genieten van hun voorbij varende luxejachten en statige landhuizen. Lang leve de grootverdiener!

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.