Valentijn

Op Valentijn verrassen we onze partner of diegene van wie we ooit hopen de partner te mogen zijn met een amoureus gebaar. Dat amoureuze gebaar kan vanalles zijn, maar meestal bestaat het uit iets wat we hebben gekocht. Een reis naar Parijs, een chocoladehart of een diner voor twee om maar iets te noemen. Allemaal zaken die we kunnen kopen nadat we het hebben uitgezocht. We gaan de stad in om iets te vinden en wat we zullen vinden is vaak nog onbekend. We zien wel wat we tegenkomen en kunnen er altijd wel een draai aangeven dat het bij onze situatie past. Klinkt bekend, niet?

Nu heb ik een goede vriend waarmee ik vaak een partij schaak speel. Hij beschikt over een scherp inzicht in het spel en weet mij dan ook altijd te verslaan. Dat inzicht bestaat voor een groot gedeelte uit fantasie. Ja, fantasie. Hij kan een ideale stelling voorstellen om vervolgens te bezien of die stelling vanuit de huidige situatie haalbaar is. Hij redeneert dus niet vanuit het heden, maar redeneert terug vanuit een ideaalbeeld. Het gaat hier om zijn persoonlijke ideaalbeeld welke bestaat uit voor hem goed speelbare stellingen.

We kunnen hier een voorbeeld aan nemen in allerlei situaties. Neem ons valentijnscadeau dat we hebben gekocht, kwam dat nu voort uit een ideaalbeeld waarvan uit we hebben teruggeredeneerd? Of hebben we ons laten verrassen door hetgeen op ons pad kwam? In het eerste geval hebben we onze eigen ideale wereld proberen te realiseren en in het tweede geval hebben we slechts gekocht wat voor handen was. Voelt dat laatste niet als de makkelijkste oplossing? Een goedkope zet uit gebrek aan fantasie?

Uit ervaring weet ik in ieder geval dat je er geen schaakpartij mee wint. Of we onze geliefde ermee kunnen schaken weet ik niet. Maar het is zo dat we maar al te vaak geen eisen meer stellen aan de mensen om ons heen, behalve dan dat zij zich een beetje aan de regels houden en ons niet irriteren. Het maakt ons niet uit of we in een ideaalbeeld van een ander passen, laat staan dat hij of zij er een heeft. Een kniesoor die daarom maalt! Geen wonder dat elke lukraak gekocht prul zonder vragen met liefde wordt ontvangen en beantwoord.

TIP : bekijk ook eens deze site over de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk je leven zin geven in een wereld die geen zin meer lijkt te bieden.