Vonk

Een vonk, een sprong, een smeulend vuur. De vonk heette Roos en ze sprong van de Volkskrant mijn wereld binnen. Een wereld waar hedonisme hoogtij viert. Op dat hedonisme heeft Roos het niet zo en dat laat ze duidelijk merken. Dat mag natuurlijk, maar de manier waarop zij de hedonist afschildert, doet de hedonist tekort.

De hedonist is een kleuter die als een primitieveling elke kans op genot met beide handen grijpt. Niet in staat om zichzelf te bedwingen om een groter goed te bereiken. Daar is de hedonist uitstekend toe in staat! Geef hem een groter goed, een hoger doel en hij zal de oorlog voor je winnen.

De hedonist heeft alleen geen hoger doel. Als verlicht mens is hij het tijdperk van de grote verhalen ontgroeid. Er is geen hoger doel, geen diepere betekenis, hetleveniszinloos.nl! Het enige wat hem nog de weg kan wijzen, waar hij zich uit alle macht aan vast kan houden, is zijn gevoel. Het getuigt van weinig inzicht om dit af te doen als kinderachtig en narcistisch. De kredietcrisis is niet ontstaan doordat managers zich niet konden bedwingen, maar omdat ze geen reden hadden om niet naar hun gevoel te luisteren.

Als Roos daar iets aan wil veranderen moet ze met een goed verhaal komen. Voorstellen om hedonisten uit te schelden, te kleineren met opmerkingen als ‘jij hebt zeker een klein piemeltje? Dat je zo’n auto nodig hebt’ doen mij denken aan de kleuter uit het begin van haar krantenstuk. Iets substantiëlers is nodig.

Voor Roos lijkt de zin van het leven als een paal boven water te staan. Duurzaamheid! Duurzaam leven, duurzaam werken, duurzaam schrijven en duurzame veeteelt. Ironisch overigens dat Roos zich inzet om elk dier een leven te schenken dat vol van genot en vrij van pijn is.

De vraag die Roos zichzelf zou moeten stellen is wat nu de zin van duurzaamheid is. Waarom zouden wij van onszelf niet gewoon de laatste generatie maken, zoals Peter Singer voorstelt in de New York Times? Gewoon nog één groot feest maken totdat alles op is. En de laatste doet het licht uit. Totdat Roos een degelijk antwoord heeft op die vraag zou ze moeten zwijgen over hedonisten.